en sån som aldrig kommer att vara beständig. jag är en som konstant bryter mönster. glömmer hur rutiner ser ut, även om de nötts och blötts och övats in och någorlunda fungerat.
minsta förändring rubbar hela systemet.
ett enkelt exempel är mina fem saker jag ska ha med mig och som jag räknar på fingrarna innan jag går ut genom dörren. om jag en dag ska komma ihåg att ha med mig sex saker istället, glömmer jag hälften av dem.
och eftersom lintott ska ha med sig olika saker, olika dagar till skolan, är detta förstås ett ständigt misslyckande.
nu när vi bott litet som i en kappsäck sedan innan sommaren, fungerar allt därmed väldigt illa.
under sommarmånaderna, då lintott hade sommarlov och jag semester, var det inte lika uppenbart.
men när skolan åter startade och vardagsrutiner blev en ytterst viktig komponent för att livet ska fungera, blev det tydligare och tydligare att saker och ting inte fungerade.
därför har jag fått ta beslut som inte riktigt följer hjärtats linje. och som i sin tur får konsekvenser som inte heller är ultimata för att magkänslan ska jubla.
men så är det. just nu.
så vi försöker skapa nya rutiner. struktur. väggar att rama in oss med. inte för att det är så vi vill ha det, utan för att det är så vi måste ha det. åtminstone just nu.
och när väggar och ramar och rutiner är någonting som går emot ens natur, blir det kämpigt att sträva mot dem. att behöva dem. motvilligt. för att det är det bästa för oss.
och samtidigt mår vi sämre av dem. och bättre. gaaahh.
och när allting är i konstant röresle runtomkring, blir det svårt. i våra liv är i princip ingenting sig likt från den ena dagen till den andra.
oregelbundna arbetstider, utbildningar, otaliga möten i skolan, hos läkare, tandläkare, sjuksköterskor, samtalsterapeuter, soc, prima, adhd-center..
och på det: hjärtan som skall vårdas, fritid som skall utnyttjas, lägenheter som skall sökas, mediciner som skall justeras.. ja, fyfan vilket gnäll-inlägg.
det var ju inte meningen.
det är bara det att när jag väl lyckats få tag i en sån där berömd röd tråd, måste jag försöka följa den så långt jag kan. är inte helt van vid det, eftersom jag i mitt liv hittills aldrig ens sett dem. bortsett från när jag sist medicinerade. en kort, kort men livsomvälvande erfarenhet.
och trots att jag dagligen förbannar och avskyr den nya medicinen, är det en förändring jag ganska omgående märkte. nästan-uppskattade. och försöker ta tillvara.
det är liksom först då jag förstår vad andra sett hela tiden.. att allting har ett samband.
och det är så sjukt stort för mig. jag har liksom aldrig lyckats koppla ihop saker. sett länkarna. förstått konsekvenserna. eller innebörden.

så allting är inte av ondo, även om det, innan man skrapat på ytan, kan verka så. det sker saker på insidan som liksom är för enorma för att klara av att beskriva. och samtidigt så självklara för de flesta andra, att det blir knepigt att lyckas få andra att förstå det stora i det. om det. kring det. inuti.
och när det inte går att beskriva med ord till de få jag har omkring mig och som emellanåt lyssnar, får jag försöka skriva ned det här istället.
här märker jag inte av om någon tappar intresset, eller inte orkar hänga med. det gör jag därute. och då vill jag behärska mig. normalisera mig. låta bli att vara jobbig. fast det då vanligtvis redan är försent förstås.

hursomhelst. vi är kvar här. i samma ruta som sist, men med en önskan om att vara på rätt spår. att rutinhelveten fastnar tillslut. att väggar är bra skit, trots att de står i vägen.
vi är kvar.

Annonser

Om jånna

envis pratkvarn. född under en snöstorm. båtflyktig.

Ett svar »

  1. Ann skriver:

    Jag sitter här och är lite impad. Jag fixar inte fem. Jag tror jag ligger på tre. Tänker mycket på struktur. Underlättande struktur. Struktur och rutiner som gör att vi kan dansa och flyga mellan väggarna. Utan att det stör eller förstör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s